keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Suosikkiohjaajia: Mike Leigh

70-vuotias brittivaari Mike Leigh on yksi lempiohjaajistani kolmesta syystä. Ensinnäkin rakastan hänen oivaltavaa huumoriaan. Toiseksi ihailen sitä, miten valtavan suuria persoonallisuuksia hän onnistuu henkilöhahmoistaan luomaan. Katsojasta tuntuu joka kerta kuin hän tuntisi hahmot läpikotaisin luonteenpiirteitä, ajatusmaailmoja ja elämäntarinoita myöten. Kolmanneksi pidän siitä, että Leigh keskittyy elokuvissaan hyvin paljon ihmisten heikkouksiin. Heikkouksia ei tuoda esiin negatiivisina vaan inhimillisinä ja hauskoina asioina. Parhaimmillaan katsoja ei naureskelekaan valkokankaalla seikkailevalle hahmolle vaan itselleen.

Nämä kolme elokuvaa ovat ehdottomia suosikkejani Leighiltä. Naked mahtuu omalla elokuvalistauksellani itse asiassa peräti kärkikolmikkoon. Suosittelen tutustumaan!




Naked (1993; Drama, Black Comedy)




MUBI, RYM





Nuts in May (1976; Comedy)




MUBI, RYM





Abigail's Party (1977; Comedy, Drama)




MUBI, RYM

6 kommenttia:

  1. Naked on kyllä väkevä pläjäys, masentavakin kuin mikä. Mutta se lienee johtuu katsojan silmästä. Näitä kahta muuta en ole nähnytkään -> listalle. Olisipa maailmassa vain loputtomasti aikaa! Miten sun twee listalta puuttuu Marshmallow Kissesin ep ja Heavenlyn Heavenly vs. Satan D:

    VastaaPoista
  2. Naked on kyllä ravistelevin elokuva, mitä olen nähnyt. Kaks muuta on varsin hulvattomia. Omalla katselulistallani on Leighiltä Bleak Moments, jota moni pitää tietääkseni Nakediakin parempana.

    Marshmallow Kissesin ep on hieno! Ehkä se ois saanut multa paremman arvosanan kuin 3.5/5, jos naislaulajan ääni olis viehättänyt hieman enemmän... :D Ja itse asiassa pidän enemmän Ciao! Baby -albumista. Heavenlysta en ole kuullutkaan. Kiitos vinkkauksesta, pistinkin jo wishlistille sen :) Ootko muuten rymissä? Kuulostat siltä :D

    VastaaPoista
  3. Oon juu rymissä, hyvin arvattu! Oon kanssa mubissa, last.fm:ssä, good readsissä, mutta en kyllä käytä mitään noista kauheen mainittavasti. Last.fm nikki on trashbeat, sen voin paljastaa ihan ylivertaisen musiikkimakuni turvin :D

    Mulla on aikalailla samat fiilikset Nakedin suhteen. Meni kanssa listalle tuo Bleak Moments. Katoppas muuten Harmony Korinen Gummo, että tuleeko mimmosia viboja :) Se on kanssa aika erikoinen, jäi häiritsevä fiilis. Varoituksen sana: siinä tapetaan kissoja jonkun verran :/

    Marshmallow Kissesin ep:llä on ne kaks hyvää biisiä jotka korottaa kokonaisuuden suhteettoman korkealle, muutenhan se on kyllä vähän lattea... Ciao! Baby taas oli pettymys. Jos se olis ko. bändin ainoa julkaisu, niin kyllä My Little Airport ois selkeesti paljon parempi bändinä! Mut tosiaan, en juurikaan enää kuuntele tweetä...

    VastaaPoista
  4. On sulla selkeesti hyvä musamaku kyllä. ;) Täytyy tutkailla enemmänkin sun Last.fm:ää! gypsy music -yhteisön perusteella saattais löytyä vaikka joitain hyviä kyseisen genren edustajia. Romanimusiikki on itselleni aika tuntematonta, mutta siihen olis kiva tutustua.

    Toi Gummo vaikuttaa jännältä. Kissojen tappaminen vaan on aika hyrr, ehkä liiankin hyrr... Täytyy jonain erittäin henkisesti vahvana päivänä katsoa se.

    Ihan totta muuten, että Marsmallow Kisses on just sellainen muutaman hyvän biisin bändi. Mutta kuitenkin persoonallinen ja aina ilahduttava! My Little Airport puolestaan on ihan omaa luokkaansa, twee popin aatelia suorastaan. Kuuntelin btw sen Heavenly vs. Satanin ja oli oikein jees. Annoin 3/5. :)

    VastaaPoista
  5. Hahaa, kiitoksia hienotunteisuudesta ;) Ja totta turiset, mut pitänee vaan sopia olla eri mieltä tuohon aatelisuuteen liittyen, Heavenly kun tuli nääs tällä suunnalla kuunneltua puhki! Ikäväkseni joudun kyllä tunnustautumaan yksittäisten biisien kuuntelijaksi, vaivasta kyllä koitetaan myös parantua :P Mutta näin tehden säästyy myös paljolta tuskaisalta musiikilta.

    Tuolta itä-euroopasta löytyy järjetön määrä romaniorkestereita, ja kyllä ainakin itellä on käynyt niin että ko. musiikki genrenä assosioituu melkeen yksinomaan sinne alueelle. Taraf de Haïdouks taitaa olla yksi noita tunnetuimpia lännessä. Ja onhan meillä täällä Hilja Grönfors kun laulelee suomen romanien lauluja. Kannattaa tutustua Tony Gatlifin elokuvatuotantoon, melkein kaikki sen elokuvat kertoo romaneista tavalla tai toisella, ja suurin osa on tosi hyviä! Emir Kusturicalta ja Emil Loteanulta löytyy joitain tosi hyviä romaneista kertovia elokuvia kanssa. Osa näistä edellä mainittujen ohjaajien elokuvista saattaa olla jopa järjettömän hyviä! :D

    Tuolta http://www.americanhumanefilmtv.org/archives/movies/mr.php?fid=6146 muuten löytyy kuvaukset ja selitykset noista Gummon tappokohtauksista. Noin niinkun varoiks :) Mut joo ei todellakaan kannata ottaa mitään riskiä. Kissaihminen henkeen ja vereen!

    VastaaPoista
  6. Voi kiitos taas kaikista suositteluista! Eihän siinä yksittäisten biisien kuuntelussa mitään vikaa ole, itsekin jumittelen piiitkään samoissa biiseissä. :D Kissaihminen olen minäkin! En mielelläni tsekkaisi etukäteen mitä on luvassa, mutta teen ehkä poikkeuksen, jos joskus aion tuon katsoa.

    VastaaPoista